
- Vi kan lave alt muligt sjovt i træ i stedet for i slattent karton. Vi kan også lave modeller i 3D af planeter, dinosaurer og fly for eksempel. Man skal bare programmere på computeren, og så får man det i hænderne bagefter. Det gør undervisningen sjovere, siger Emil Smith Ektvedt, som går i 7. klasse på Ravnshøj Skole.
Emil Smith Ektvedt fortæller om de muligheder, som skolens makerspace giver. Et makerspace er et eller flere steder på skolen, hvor eleverne har mange forskellige teknologier til rådighed. Det kan for eksempel være lasercuttere, som skærer i træ, 3D-printere, som printer modeller i plastik, eller robotter, som kan programmeres.
Ravnshøj Skole er en af de tre skoler i Frederikshavn Kommune, som allerede har et makerspace. Men nu har kommunen fået 2,2 millioner kroner af Villum Fonden til at uddanne lærere og elever til at bruge makerspaces endnu mere, og samtidig bliver der oprettet makerspaces på otte andre skoler.
Pengene skal gå til at uddanne lærere og elever og inddrage lokale virksomheder
De 2,2 millioner kroner fra Villum Fonden skal gå til uddanne 48 såkaldte makerspace-drivere, 90 faglærere og 100 udskolingselever til at hjælpe andre elever godt i gang med at bruge teknologierne.
Derudover går pengene også til at skabe et tæt samarbejde mellem skolerne og erhvervslivet, så læringsrummet og teknologierne bliver forankret i den virkelige verden ude i de lokale virksomheder.
Kommunen har desuden selv afsat midler til at etablere flere makerspaces, men bevillingen fra Villum Fonden er penge, som kommunen ikke selv havde fundet i budgettet.
- Det er flødeskum på kagen. Nu får vi nemlig mulighed for at få endnu mere kreativitet og teknologi ind i skolerne. Og det er vigtigt, også for de børn, som har brug for at lære på andre måder, siger formand for Børne- og Ungeudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke Eriksen.
Villum Fonden har bevilliget penge til flere kommuner
Ud over Frederikshavn Kommune har syv andre kommuner fået penge fra Villum Fonden til at etablere makerspaces og igangsætte forløb, hvor elever kan udforske digitale teknologier.
- Mange kommuner er optagede af, at børn kan handle kompetent og ansvarligt i en digitaliseret verden. De går i gang, også uden fondsstøtte. Så vi er glade for at kunne skubbe til en udvikling, hvor kommuner – både med og uden bevilling fra os – inddrager makerspaces i deres undervisning, siger fondsrådgiver Jette Hundahl Mikkelsen fra Villum Fondens område for børn, unge og science.
Projektet med makerspaces i Frederikshavn Kommune løber over en treårig periode fra 2023-2025. Frederikshavn Kommune er tovholder på projektet med CFU Nordjylland som samarbejdspartner.