
Til efteråret får børn og unge i familier med psykisk sygdom i Frederikshavn Kommune et tilbud om at deltage i ’Frirum’, hvor de i en samtalegruppe møder ligesindede på deres egen alder og kompetente voksne. I foråret blev de første to samtalegrupper dannet, og i september mødes to nye grupper.
- I vores kommune vil vi gerne drage særlig omsorg for børn og unge, der har det svært. Derfor har vi politisk prioriteret en indsats for familier med psykisk sygdom. Vi ved fra forskning, at børn, der vokser op i et hjem med psykisk sygdom, har øget risiko for social og faglig mistrivsel og risiko for på sigt selv at udvikle psykisk sygdom som voksne. I Frirum lærer børnene sætte ord på, hvordan de har det, og lærer lidt om deres forældres sygdom for at blive bedre rustet til at håndtere de belastninger, som de oplever i hverdagen, siger Christina Lykke Eriksen, formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune.
Samtalegruppen er en lukket gruppe med 6-8 børn. Forløbet varer 8 uger. Gruppen mødes hver uge en dag efter skole. Grupperne sammensættes efter alder og geografi. Mødegangene veksler mellem samtaler, øvelser og lege - der er plads til både sjov og alvor.
Børn og unge med psykisk sygdom i hjemmet henvises til Frirum via familien, en lærer, pædagog, sundhedsplejerske eller en anden, der kender barnet godt. Henvisningen bliver udfyldt og indsendt på baggrund af dialog med barn/ung og forældre. Frirum ledes af to specialuddannede gruppeledere. Gruppelederne har samtale med familien både før og efter forløbet.
- Jeg er ikke den eneste
Pædagog Charlotte Bang Petersen og socialpædagog Mads Frøstrup Nielsen er gruppeledere for hver sin samtalegruppe. Charlotte, som bl.a. har erfaring fra skole- og integrationsområdet, er gruppeleder for de yngste fra 1.-4. klasse sammen med Anette Gottschalck, der er uddannet sundhedsplejerske. Mads arbejder i Socialpsykiatrien i Sæby og er gruppeleder for børn og unge fra 4.-10. klasse sammen med Lise Toft, der er sundhedsplejerske. Psykisk sygdom er tabubelagt. Frirum skal medvirke til at løse op for tabuet ved at tale om det. De to gruppeledere oplever begge, at det at møde andre børn i samme situation er en kæmpe øjenåbner:
- Børn vil gerne være som alle andre børn, men føler, at det er de ikke. De kommer ikke hjemme hos deres klassekammerater. De kender ikke de andre børns forældre. I Frirum oplever børnene, at ”jeg er ikke den eneste”, og pludselig får de venner. De giver hinanden idéer til, hvad de kan gøre, når mor eller far har det dårligt, og det er ok at snakke om det, fortæller gruppeleder Charlotte Bang Petersen.
Frirum fremmer børnenes trivsel
For begge samtalegrupper handler det om at hjælpe børnene til at lægge ansvaret fra sig. I Frirum får børnene en forståelse af deres forældres sygdom og lærer, at de ikke skal skamme sig eller føle skyld over at have psykisk syge forældre. Når forløbet i Frirum afsluttes, får hvert barn en ’vigtig voksen’, som barnet har tillid til. Det kan være en kontaktlærer, en veninde til moren, eller en anden nær voksen, som kan være en støtte for barnet.
- Vi havde to piger, der gik i hver sin klasse på samme skole. Den ene af de to følte et stort ansvar for sin mor og blev hjemme fra skole, når mor havde det dårligt. De to piger begyndte at følges til Frirum og fik en fortrolighed med hinanden. Vi ved fra den afsluttende familiesamtale, at pigens fravær fra skolen ophørte. Generelt oplever forældrene til børn og unge i Frirum, at deres barn er gladere, har færre kortslutninger og mindre fravær, siger gruppeleder Mads Frøstrup Nielsen.
Faglige fyrtårne viser vej
I samarbejde med KOMBU – det Nationale Kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom under Psykiatrifonden har Frederikshavn Kommune uddannet 31 medarbejdere fra dagtilbud, skole, PPR, sundhedstjenesten og myndighedsområdet. De ”faglige fyrtårne” styrker opsporingen og dialogen med børn, unge, forældre og fagpersoner. De har været bredt rundt i kommunens dagtilbud, folkeskoler, privatskoler, friskoler og klubber for at klæde de professionelle på, som møder børnene i hverdagen.
Seks medarbejdere fra Jobcentret og Socialpsykiatrien har fået tilsvarende uddannelse og har haft samme opgave på voksenområdet, hvor der er særligt fokus på at tale om børnene med de voksne, der er ramt af psykisk sygdom.
Skriv dit barn op til Frirum
Er du forælder til, eller kender du et barn eller en ung, der vokser op i et hjem med psykisk sygdom? Så kan du tilmelde barnet eller den unge ved at udfylde et henvisningsskema. Du kan finde henvisningsskemaet og læse mere om Frirum på kommunens hjemmeside
Eventuelle spørgsmål kan sendes til frirum@frederikshavn.dk