
Termometeret har vist minusgrader i flere dage i Nordjylland. Men de lave temperaturer kan bruges til andet end sneboldkampe og julehygge. Når der er 5 minusgrader eller mere, kan husejere med gas-, pille- eller oliefyr nemlig bruge kulden til selv at tjekke, om det giver mening at få en varmepumpe.
Men det helt afgørende er faktisk, hvor godt huset er isoleret. Hvis det er for dårligt isoleret, så risikerer du bare at betale for en varmepumpe, som egentlig har for stor kapacitet dit hus, fordi du fyrer for gråspurvene.
Her får du en lille guide til, hvordan du selv kan tjekke det:
Begynd med at åbne helt for alle termostater på radiatorerne. Herefter sænker du fremløbstemperaturen på dit fyr eller anden varmekilde til 45 grader.
Vent i nogle timer, og læg mærke til, om temperaturen i huset ændrer sig. Der, hvor der bliver for koldt, bør der efterisoleres og/eller skiftes til større rør eller større radiatorer.
Jo højere fremløbstemperatur, du skal op på for at holde varmen, jo dyrere vil det blive at bruge varmepumpen.
Hvis du skal over 45 grader i fremløbstemperatur for at holde på varmen, så er der god grund til at få efterisoleret eller ændret på radiatorsystemet, inden du køber en varmepumpe. Og det skal selvfølgelig regnes med i prisen. Men det er altid en god idé at få efterisoleret huset og dermed sænke energiforbruget.