Palmestranden en sommerdag i Frederikshavn

Behovet for at fokusere på boligmarkedet er særligt aktuelt netop nu. En væsentlig årsag er, at virksomhederne i kommunen er præget af vækst, og mange virksomheder forudser, at der er store potentialer for udvikling, som kan udnyttes i de kommende år. Det er i særlig grad virksomhederne inden for de 4 vækstspor – Energi, Det maritime, Fødevarer og Oplevelser – der forudser sådanne vækstmuligheder.

En forudsætning for at udnytte vækstpotentialerne er, at virksomhedernes efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft kan imødekommes. En del af arbejdskraften findes allerede blandt de borgere, der bor i kommunen i dag. Imidlertid vil en stor del af denne arbejdskraft nå pensionsalderen i løbet af få år, og virksomhederne forventer derfor, at der vil blive behov for at tiltrække ny arbejdskraft fra andre dele af landet og fra udlandet.

Tilsvarende udvikling ses i andre dele af Nordjylland, og de behov for yderligere arbejdskraft skal Frederikshavn Kommune understøtte og udnytte, bl.a. ved at gøre det attraktivt og fordelagtigt at blive boende eller bosætte sig i kommunen. For ud over at dække behovet for arbejdskraft i kommunen er der brug for ”arbejdskraften” i form af borgere, som kan bidrage med menneskelige og økonomiske ressourcer til at opretholde og skabe robuste og attraktive lokalsamfund.

Rammer for øget bosætning

På trods af udsigten til mange attraktive jobs i virksomhederne er der udfordringer i at få den nye arbejdskraft til at bosætte sig i kommunen i så stort et omfang som ønskeligt. Det skyldes især stærke, aktuelle tendenser i bosætningsmønstre som f.eks. strømninger mod de største byer i landet. Samtidig gør en acceptabel øget pendlingsradius hos mange yngre det attraktivt at bosætte sig i f.eks. Aalborg.

Der er for tiden en tendens til, at beslutninger om valg af bosted træffes før en beslutning om et eventuelt nyt arbejde. I mange tilfælde vælges bosted på baggrund af en tilknytning til stedet, men udbuddet af arbejdspladser og boliger spiller også en væsentlig rolle for valget.

Det må derfor forventes, at en del af de borgere, som er potentielle tilflyttere til Frederikshavn Kommune, har en tilknytning til kommunen eller egnen i forvejen, f.eks. i form af relationer til familie og venner.

En del af den kommende arbejdskraft og fremtidige tilflyttere er formentlig allerede i gang med en uddannelse på en af uddannelsesinstitutionerne i kommunen, som f.eks. Martec. Interviews af de studerende peger på, at det er opfattelsen blandt de unge, at der er gode og interessante arbejdspladser i kommunen. Erhvervsliv og arbejdsmarked opleves som sundt og med potentialer for vækst, hvilket øger interessen for at blive i kommunen. Der ud over er det opfattelsen hos mange af de studerende, at udbuddet af fritidsmuligheder og bylivet generelt svarer til deres forventninger og opfattes som tilstrækkeligt.

På baggrund af de generelle tendenser og lokale muligheder skal Frederikshavn Kommune kontinuerligt have fokus på at understøtte og udnytte mulighederne for at imødekomme virksomhedernes behov for arbejdskraft og at gøre det attraktivt og fordelagtigt at bosætte sig i kommunen. Derfor skal udviklingen af boligmarkedet i særlig grad tage udgangspunkt i:

  • en tilpasning i forhold til den demografiske udvikling
  • et udbud af boliger, der gør det attraktivt og fordelagtigt for 
    den fremtidige arbejdskraft at bosætte sig i kommunen
  • et øget fokus på boliger i de centrale dele af byerne
  • at undgå ghettodannelse
  • en udvikling af det almene boligudbud baseret på et 
    partnerskab imellem boligforeninger og kommune

Huse og en parkeringsplads

Boligområders funktionelle og æstetiske kvaliteter skal styrkes ved at skabe rammer for fornyelse og ombygning af boligerne og ved at foretage en prioriteret indsats for at omdanne og forny de boligområder, der vurderes at have de største fremtidige potentialer.

I boligområder med en høj andel af 65+ skal omdannelse af boligområder medvirke til at fastholde robuste og selvhjulpne borgere og gøre det attraktivt at blive boende i området langt op i alderen.

I samarbejde med relevante aktører som investorer, grundejere og lokale håndværksvirksomheder skal der udvikles nye koncepter for fornyelse og værdiforøgelse af ældre, utidssvarende boliger og boligområder.

Fornyelse af eksisterende 
boliger og boligområder

De eksisterende boligområder udgør den fremtidige ”grundstamme” i boligudbuddet i Frederikshavn Kommune. Derfor er det vigtigt at have fokus på, at områderne og den eksisterende boligmasse modsvarer de fremtidige behov, så kommunen også i fremtiden kan tilbyde et bredt udbud af tidssvarende boliger af høj kvalitet.

Den foretrukne boligform for dem, der bor i kommunen i dag, og for potentielle tilflyttere, er i altovervejende grad en ejerbolig med have. Unge familier, der bosætter sig i kommunen, lægger vægt på at bo et sted, hvor familielivet kan udfoldes, og hvor stedet danner rammen om det trygge, nære hverdagsliv med eget hus og egen have og masser af plads og luft. De ønsker stemmer godt overens med mulighederne i de mange parcelhusområder, der er i kommunen.

På trods af den overensstemmelse er mange boligområder præget af en række udfordringer, fordi der samlet set er for mange boliger i forhold til den eksisterende - og formentlig også fremtidige - efterspørgsel. Den uoverensstemmelse viser sig i form af en stigning i antallet af boliger, der er til salg, mens antallet af solgte boliger er faldet, længere liggetid for boliger til salg og faldende salgspriser.

Den manglende efterspørgsel efter boligerne skyldes et sammenfald af omstændigheder. Dels er der i kommunen en stærk stigende andel af ældre borgere mens de yngre årgange er væsentligt mindre, og dels er der en tendens til, at især de unge flytter mod de største byer i landet. Udviklingstræk, der trækker i samme retning, og som bidrager til en uønsket stagnation på boligmarkedet.

Men den faldende efterspørgsel skyldes også, at nogle boligkvarterer bærer præg af at være monotone og nedslidte, eller at det ikke er alle boliger, der har den rette beliggenhed, størrelse og kvalitet i forhold til, hvad især de yngre generationer efterspørger. Muligheden for at ud- eller ombygge boligen kan i nogle tilfælde være vanskelig på grund af grundstørrelsen, eller det kan være for kostbart i forhold til at bygge nyt. I en situation, hvor der er faldende efterspørgsel og et stort udbud af boliger til salg, kan det være svært at fastholde en kvalitet og attraktivitet i alle boligområder, som gør det muligt at sælge en bolig.

Det er desuden erfaringen blandt lokale ejendomsmæglere, at det tidligere var nemmere at sælge en billig og nedslidt bolig til unge familier, der ønskede selv at istandsætte boligen. I dag prioriterer flere børnefamilier med et travlt familieliv og mange fritidsaktiviteter at investere i et nyere hus eller at bygge et nyt.

Det er imidlertid vigtigt, at de eksisterende boligområder fortsat vil udgøre en væsentlig del af det fremtidige boligudbud, og det skal derfor være muligt for ejerne at nytolke, forny og ombygge boligerne efter nutidige standarder og behov. I den forbindelse skal der også være opmærksomhed på at imødekomme ønsker og behov til boligerne fra den udenlandske arbejdskraft, som forventes at komme til kommunen. Desuden skal der fra kommunens side være fokus på understøtte mulighederne for at forbedre områderne ud fra en vurdering af, hvilke områder, der i fremtiden forventes at rumme de største potentialer bl.a. ud fra områdernes beliggenhed og grundlæggende kvaliteter. En sådan prioritering vil være nødvendig, men vil også medvirke til at sikre en interesse hos ejerne for at foretage investeringer og forbedringer i områderne, ligesom kommende ejeres muligheder for at få finansieret et boligkøb kan blive styrket.

Boligområder til seniorer

Alderssammensætningen i kommunen betyder, at der er en særlig udfordring i de boligområder, hvor en udpræget stor andel af borgerne har en alder, hvor de traditionelt set står over for overvejelser om at udskifte den eksisterende bolig. De boliger kan være svære at sælge blandt andet på grund af den demografiske situation og den faldende efterspørgsel.

Da der samtidig er et ønske hos mange om at blive boende i de vante omgivelser, er der et stigende behov for at indrette boliger og boligområder på en måde, der gør det muligt for borgerne at opretholde et godt og aktivt liv, være selvhjulpne og blive længst muligt i den eksisterende bolig. Ikke mindst set i lyset af, at det er vanskeligt at få opfyldt et ønske, som mange har, om at flytte til en ny og helt centralt beliggende bolig, idet omfanget af sådanne boliger er begrænset.

Ud over et behov for en individuel ombygning af boligerne kan de omkringliggende områdernes udformning og anvendelse nytænkes. Der kan være ønsker om at forenkle og nyindrette haver og fælles friarealer, så de i højere grad imødekommer behovene hos ældre. Eller der kan være ønsker om at kunne indrette nye, moderne fælles funktioner f.eks. til motionsformål. På samme måde som der igennem flere år har været tradition for i de mindre byer, kan der blandt boligejere ske fælles opkøb og indretning af tiloversblevne boliger eller bygninger med henblik på indretning til nye formål.

Nye koncepter og samarbejder 
i indsatsen for fornyelse

Mulighederne for at foretage nye investeringer i den eksisterende boligmasse ligger hos boligejerne selv. Men et presset boligmarked skaber hos mange boligejere usikkerhed om, hvorvidt det er økonomisk rentabelt at foretage yderligere investeringer og renovere boligerne, så de matcher egne fremtidige behov eller er mulige at sælge.

Samtidig er det en stor og vanskelig økonomisk opgave for kommunen at foretage yderligere investeringer i de offentlige områder omkring boligerne og dermed bidrage til at løfte fornyelses- og renoveringsindsatsen i det omfang, der kan være behov for det.

Derudover kan banker og realkreditinstitutioners tilbageholdenhed med at yde lån til bl.a. nye boligejere bremse mulighederne for at opnå den ønskede rotation på boligmarkedet. Der er derfor opstået et behov for at nytænke mulighederne for at finansiere og foretage investeringer i boligområderne.

Der er behov for at etablere og indgå i nye og utraditionelle samarbejder på tværs af investorer, grundejere og lokale håndværksvirksomheder om mulighederne for at løfte boligområder og skabe fornyelse og værdiforøgelse af områderne. Kommunen kan i den sammenhæng have en initierende rolle.

Samtidig er det vigtigt, at kommunen signalerer, hvor der forventes at ske en udbygning eller omdannelse - ikke mindst af hensyn til potentielle investorer. Hermed kan kommunen understøtte nye muligheder for samarbejde og finansiering af indsatser, der kan forny og kvalitetssikre boligerne og de omkringliggende områders udformning og anvendelse.

Et hus med byen fjernt i baggrunden

Udbuddet af nye boliger skal matche behovet hos den fremtidige arbejdskraft og medvirke til, at arbejdskraften finder det fordelagtigt og attraktivt at bosætte sig i kommunen.

Udbuddet af boliger i de centrale dele af byerne skal øges. Det skal være muligt både for børnefamilier og ældre at bo tæt på byens kvaliteter, muligheder og liv.

Nye boligområder skal så vidt muligt udformes, så de på nye og tidssvarende måder styrker fællesskab og nærhed mellem mennesker og opfordrer til bevægelse.

Kommunen vil have en aktiv og opsøgende rolle i forhold til at tiltrække investeringer til fremtidige boligbyggerier.

Virksomhederne i Frederikshavn Kommune efterspørger hovedsagelig og i stigende grad faglært arbejdskraft men også medarbejdere med en længerevarende uddannelse.

Udbuddet af nye boliger skal modsvare mangfoldigheden i den fremtidige arbejdskraft og imødekomme individuelle ønsker, behov og muligheder, så det bliver oplagt at købe en attraktiv bolig i kommunen frem for at pendle til arbejdspladsen.

Der skal derfor udbydes attraktivt beliggende grunde, der matcher unge familier i mellemindtægtsgruppen som f.eks. faglærte og sygeplejersker. Samtidig skal der være et udbud af eksklusivt beliggende grunde, der kan have en særlig attraktivitet.

Der skal lægges vægt på, at boligerne opføres som klimavenlige boliger med lavt energiforbrug. Potentialerne i et område skal udnyttes, så boliger, der ligger i eller tæt på naturkvaliteter kan få glæde af omgivelserne. Der skal gives plads til, at der kan ske arkitektoniske fornyelser, der også kan bidrage til en særlig identitet og ekstraordinær kvalitet i boligområdet.

Nye boligområder skal så vidt muligt udformes, så de kan rumme nye og moderne måder at dyrke fællesskaber på. Det kan være fællesskaber, der sigter mod at integrere forskellige generationer, forskellige nationaliteter, dyrke fælles interesser eller som blot gør det oplagt at bidrage til at håndtere praktiske opgaver i hverdagen. Ved realisering af nye boligprojekter skal der sigtes mod at skabe boligområder med blandede bolig- og ejerformer.

Der er aktuelt en udpræget tendens til, at såvel yngre som ældre efterspørger muligheden for at bosætte sig centralt i byerne og dermed tæt på byens kvaliteter, muligheder og liv. Det er altid vanskeligt at vurdere, om tendensen vil fastholdes i fremtiden.

Men effekten af at flere ønsker at bo i bymidten falder fint i tråd med behovet for at styrke et levende byliv både inden for og uden for butikkernes åbningstid. I disse år falder antallet af de kundeorienterede funktioner, som traditionelt har været knyttet til bymidten, som f.eks. butikker. Det betyder, at behovet for andre typer af aktivitet forøges for at opretholde en mangfoldighed i bylivet. Eksisterede boliger i bymidten skal derfor fastholdes i videst muligt omfang, og nye boliger skal opføres via fortætning eller omdannelse.

Ejendomme med lejligheder

Frederikshavn Kommune skal kunne tilbyde moderne, bynære og tidssvarende lejeboliger. Det er de boliger, som efterspørges, og som kan være med til at tiltrække og fastholde kompetent arbejdskraft. Med et blik på behovet for fremtidig arbejdskraft og på den demografiske udvikling, som bl.a. viser, at der bliver flere ældre, er der behov for en tilpasning af den almene boligmasse.

Frederikshavn Kommune skal kunne tilbyde billige lejeboliger, der sikrer, at alle uanset indkomst, har mulighed for at leje en bolig.

Der skal indgås et partnerskab imellem kommunen og de lokale boligforeninger for at iværksætte en mere kraftfuld indsats for at tilpasse og gøre det almene boligmarked attraktivt og fleksibelt i forhold til den eksisterende og fremtidige efterspørgsel efter tidssvarende lejeboliger.

Med et partnerskab skal der være fokus på, hvor og hvordan det giver størst effekt at renovere og nedlægge og/eller sammenlægge boliger, og hvor der er behov for at opføre nyt.

Som udgangspunkt er antallet af almene boliger i Frederikshavn kommune tilstrækkeligt. Udfordringen består hovedsagelig i at fastholde indsatsen med at tilpasse kapaciteten til det forventede fremtidige behov for lejeboliger.

Der er især for mange små og utidssvarende boliger, som er svære at leje ud. En særlig problematik er ældreboliger, der står tomme, og hvor kommunen har anvisningsretten og dermed en udgift til husleje i de tilfælde, hvor boligen står tom.

Lignende udlejningsproblemer gør sig gældende for mange af kollegie- og ungdomsboligerne, der bærer præg af, at kapaciteten af forskellige årsager overstiger den aktuelle og forventede efterspørgsel.

Der er en klar tendens til, at dem, der ønsker at leje en bolig, ønsker en ny eller nyrenoveret bolig, som har en størrelse og kvalitet, der modsvarer de behov, som både yngre familier eller ældre har i dag. Nyopførte almene lejeboliger er ofte forholdsvis dyre at leje, og de henvender sig derfor hovedsagelig til mere velstillede borgere. Det medvirker til at skabe en skævvridning i beboersammensætningen både i de nye og ældre almene boligområder.

Ligesom på det private boligmarked er det særligt svært at få lejet de almene boliger ud i de mindre bysamfund.

De almene boliger skal traditionelt set bidrage til at sikre et varieret udbud af boliger af god kvalitet til en husleje, der er til at betale for befolkningsgrupper med forskellig økonomisk formåen. Betydningen af denne rolle har varieret over tid og i perioder med højkonjunktur og lav arbejdsløshed har denne rolle været mindre fremtrædende.

Der har igennem en årrække været en stigende interesse blandt seniorer for at leje en almen bolig af høj kvalitet og med en god beliggenhed. Det har skabt et nyt marked for boligforeningerne blandt borgere, der er i stand til at betale en dyrere husleje. Samtidig har det betydet, at det er blevet økonomisk muligt og oplagt for boligforeningerne at opføre boliger på attraktivt beliggende områder, der tidligere traditionelt set var forbeholdt private investorer.

Boligforeningerne har derfor i stigende grad opnået en rolle med at indgå på lige fod med private investorer i forbindelse med realisering af nye byudviklingsområder.

Et partnerskab imellem kommunen og boligforeningerne skal øge samarbejdet om udviklingen på boligmarkedet, herunder mulighederne for at tilpasse det almene boligmarked til den fremtidige efterspørgsel. Dialogen skal understøtte boligforeningernes rolle i boligudbygningen og bidrage til at relevante kommunale politikker og tiltag kan realiseres.

I den forbindelse skal boligforeningernes fremtidige rolle defineres.

Hyggelig forhave bag plankeværk og ældre huse

Boligbehovet i de mindre byer skal hovedsagelig imødekommes i de eksisterende boligområder. I samarbejde med grundejere og borgere skal byernes attraktivitet styrkes ved at skabe rammer for fornyelse og ombygning af boligerne og ved at understøtte prioriterede indsatser, der kan skabe ny værdi for byerne.

Mange af de udfordringer, som er knyttet til de eksisterende boligområder i de større byer, findes også i boligområderne i de mindre byer. Det drejer sig om behovet for fornyelse af områderne, og de særlige behov, som en høj andel af seniorer kan medføre. De valgte prioriteringer og indsatser for at imødekomme udfordringerne vil derfor også være aktuelle for de mindre byer.

Derudover er der helt særlige udfordringer i kommunens mindre byer. Der er generelt flere, der flytter fra de mindre lokalsamfund, end der flytter til. De yngre familier vælger af forskellige årsager at bo i de større byer, primært for at være tæt på servicetilbud som skoler og daginstitutioner men også for at få glæde af gode indkøbsmuligheder og et større udvalg af arbejdspladser. Behovet for at tilpasse boligmassen til det fremtidige behov er derfor ofte mere udbredt.

I de tilfælde hvor familier vælger at flytte til et mindre bysamfund kan det være vanskeligt at finde en egnet bolig. Flere af boligerne er i en stand, som ikke opfattes som attraktiv for unge familier, da boligerne måske er for små eller i for dårlig energimæssig stand. Den største udfordring er formentlig, at det ikke er muligt at låne penge til en bolig fra banker eller realkreditinstitutter.

Det giver sig udslag i, at der bliver flere og flere boliger, som er vanskelige at sælge. Samtidig ejes en forholdsvis stor andel af boligerne af personer på 60+. Det betyder, at der også i de mindre bysamfund er en meget lille rotation på boligmarkedet.

Den situation har i flere tilfælde betydet, at antallet af tomme og dårligt vedligeholdte boliger stiger langt mere, end hvad midlerne fra den statslige nedrivningspulje kan række til. Desuden bliver nogle boliger opkøbt af private udlejere, som ikke har nogen tilknytning til stedet, og som derfor heller ikke har samme interesse i at vedligeholde boligen.

Som i de større byer er der behov for at prioritere indsatserne og for at tænke i nye og tættere samarbejdsformer imellem lokalsamfund, kommune og de professionelle aktører på boligmarkedet. Der kan f.eks. være behov for, at de enkelte lokalsamfund indgår i drøftelser med ejendomsmæglere om, hvordan boligmarkedet i byen kan udvikles, og hvordan lokale værdier til nye boligkøbere kan formidles og skabe interesse for byerne og boligerne.

 

I boligpolitikken findes en række statistikker oplistet i skemaer.  En del af skemaerne er så store, at de ikke er velegnede til at blive vist direkte på hjemmesiden.

Vil du se boligstatistikkerne, skal du åbne boligpolitikken i pdf-format. Du finder statistikkerne på side 20 og på de følgende sider. Du kan bl.a. se

  • Antal boliger efter ejerforhold
  • Antal boliger efter anvendelse og område
  • Beboede boliger efter husstandsstørrelse
  • Beboede/ubeboede boliger efter boligstørrelse

Regneark med statistikker om boliger

 

 

Kontakt

Center for Teknik og Miljø

Abonnér på ændringer på denne side

Tak for din tilmelding.

Du vil nu modtage en email med et link til at bekræfte din tilmelding. Herefter abonnerer du på denne side og vil modtage en e-mail hvis der sker ændringer i indholdet.

* E-mailen du indtastede, abonnerer allerede på denne side.

* Der skete en fejl og du blev ikke oprettet. Prøv igen senere.