Deltagere:
Allan Olsen, FUF. Nyt medlem
Hanne Larsen, Knivholt Bilaug
Betty Steglich, Friluftsrådet
Catrina Bjerregaard Kristensen, Afdelingsleder
Kaj Pedersen, Dansk Land og Strandjagt
Fritz Pedersen, Danmarks Jægerforbund
Katrine Balslev, Havkajakklubben
Helene Overby, Naturstyrelsen.
Kurt Rasmussen, DOF
Peter Sørensen, Politiker
Ole Jørgensen, Landbo Nord
Peter E. Nielsen, Politiker og Formand for Grønt Råd
Peter Grøn, DN
Rene Hylager Carlsen, Danmarks Sportsfiskerforening
Anne Grethe Kramme, Turisthus Nord.
Stine Pagel, Læsø Kommune.
Tommy Thomsen, MTB
Bo Storm, Naturvejlederforeningen
Afbud fra Kathrine Balslev, fraværende Peter Grøn, Kurt Rasmussen, Ole Jørgensen, Per Lindegaard Nielsen deltog i stedet for Fritz Pedersen.
Dagsorden
1. Bordet Rundt
Peter Nielsen bød velkommen, og som alle ved, var det første gang at vi afholdt møde over Teams. Derfor var alle måske ikke med.
Peter Nielsen gav en kort orientering omkring ting og sager i Plan og Miljø udvalget herunder de kommende vandløbsplaner. Se evt. mere på byrådets dagsorden.
Peter Sørensen, politiker nævnte den kommende klimaplan.
Hanne Larsen fra Knivholt Bilaug, fortalte om corona udfordringer. Som forening har man det svært i denne tid.
Helene Overby, Naturstyrelsen, orienterede om status på offentlig klitsyn, der blev aflyst, og kun foretaget af eget personale, grundet corona situationen.
Alle arrangementer er overført til 2021, også det store planlagte arrangement i Råbjerg Mile.
Bunken camping sælges.
Skiltningen på Hirsholmene er en af de ting det i 2021 skal gås igennem
Rene Carlsen, Sportsfiskerne fortalte at de stadig arbejder for at spærringer skal fjernes, og så vil der komme en bestandsanalyse i vandløbene
Anne Grete Kramme, Turisthus Nord fortalte om arbejdet med Skagen vækstspor og der bliver satset på naturen og de aktiviteter der sker på det område, herunder film om kommunens herligheder. Anne Grete Kramme stopper da hun overgår til et destinationsselskab i 2021. Hvem der overtager vides ikke endnu.
Stine Pagel, Læsø kommune orienterede om status på Naturpleje i 2020 og 2021. Der bruges en mill. I stedet for 350.000,- da økonomien er blevet bedre.
Tommy Thomsen, MTB spurgte ind til status på Skydebanen ved Solsbæk.
Per Nielsen fra Danmarks jægerforbund gav en redegørelse, og politiker Peter Sørensen orienterede om at sagen kommer på Plan og Miljøudvalgets dagsorden.
Bo Storm, Naturvejleder fortalte om en stigning i antallet af gæster i naturen, og hvad det afstedkommer af øget pres på toiletter, affalds håndtering mv. Alle offentlige arrangementer er også aflyst i kommunalt regi.
Helene Overby, kommenterede også at man på statslige arealer også har mange flere gæster, og vil have flere tællere op, der kan registrere antal og hvor i naturen gæster kommer.
2. Referat fra sidste møde, herunder bemærkninger
Referatet godkendt.
3. Opfølgning på sager fra sidste møde
Punktet om Gaardbo Sø kommer med på næste møde, grundet ideer med et solcelleanlæg, og det at området er delt mellem to kommuner.
4. Rådets holdning til solcelle anlæg
Vi havde en generel snak om solceller i det åbne land. Holdningen er at det som sådan er ok, dog skal de camoufleres med beplantning og ligeledes ikke placeres så de kan se i landskabet. Især i bakkerne vil det ikke være hensigtsmæssigt.
I alt vil der være mulighed for at der kan etableres solceller på omkring 170 ha her i Frederikshavn Kommune. I region Nordjylland er det planen at i alt 800 ha skal være med solceller.
Rettelse til referatet fra politiker Peter Sørensen:
I alt vil der være mulighed for at der kan etableres solceller på omkring 170 ha her i Frederikshavn Kommune. I region Nordjylland er det planen at i alt 800 ha skal være med solceller.
Det er ikke korrekt, at der er afsat eller afmålt plads til 170 ha solceller i Frederikshavn Kommune. Det er et spørgsmål om, hvor meget der indmeldes interesse for at lave.
Pt. arbejdes der med 170 ha, men mere kan komme til, og samtidig bliver alle 170 ha måske heller til noget.
De 800 ha er det planlægningsmæssige udgangspunkt der er taget i Grøn Energi Nordjylland 2040 (Tidligere SEP Nord).
Det er ikke en fast størrelse, og der er ikke taget nogen beslutning om fordelingen mellem de 11 kommuner i det samarbejde.
Vi skal huske, at solcelleparker er "private virksomheder" og derfor er kommunens opgave alene at udlægge areal der MÅ bruges til solceller.
Dette til rettelse i referatet.
5. Evt.
Catrina Kristensen efterspurgte Grønt Råds bemærkninger til at vedligeholde et ca. 190 hektar stort område mellem Buttervej og Batterivej på Grenen ved hjælp af kvæg-afgræsning. Arealet er for nyligt blevet ryddet for krat/træer, så det karakteristiske åbne rimme-doppe landskab er blevet synligt og mere fremkommeligt. Arealet er i forvejen fredet, og kommunen er forpligtet til at sørge for, at arealet ikke gror til i krat igen. I forhold til biodiversitet gøres dette bedst med afgræsning. Offentligheden må gerne færdes i indhegningen, der bliver ikke afbrudt stiforløb, og der kan sættes alle de låger i hegnet, som der måtte ønskes. Der vil nok være tale om et 2-trådet kreaturhegn. Kommunen har mulighed for at indgå aftale med en privat dyreejer, så det bliver omkostningsneutralt for kommunen.
Projekt-forslaget gav anledning til en række bemærkninger særligt om adgangsforhold. Offentlighedens adgang til arealet skal prioriteres højt, og hegnet skal holde dyr inde – ikke holde mennesker ude. Læsø Kommune og Naturstyrelsen tilkendegav gode erfaringer med store indhegninger, der har givet megen debat før etablering og positiv respons efterfølgende. Jægerforbundet bemærkede, at store indhegninger er langt at foretrække frem for små indhegninger. Friluftsrådet fremsendte efter mødet bemærkninger om, at offentlighedens adgang generelt er blevet forringet som følge af mange sti-nedlæggelser i hele landet.
Projektet er i den indledende fase og Grønt Råds bemærkninger bliver taget til efterretning i den efterfølgende planlægning.
Betty Petersen havde kommentarer som er sendt pr mail, da teknikken ikke fungerede. Disse er med her i referatet.
Referent
Naturvejleder
Bo Storm